Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Nacionalne konference

Objavljamo iztočnice zadnjih nacionalnih konferenc o sladkorni bolezni, ki jo izvajamo vsakoletno in tako obeležimo tudi svetovni dan sladkorne bolezni. Nacionalne konference skupaj pripravljamo Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ob podpori Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

 

13. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni, november 2022. Življenje s sladkorno boleznijo.

Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Na letošnji nacionalni konferenci o sladkorni bolezni je bilo izpostavljeno, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne in razumljive informacije ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče čimbolj gladko. Prav te so bile predstavljene v okviru treh edukacijskih programov, ki so na voljo po celotni Sloveniji. Namenjeni so osebam z zvišanim krvnim sladkorjem ter osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Predstavljeni so bili pristopi in pripomočki, ki jih uporabljamo za prenosa znanja in veščin, vključno s skupinsko dinamiko, ter poenotena pot oskrbe nosečnice s sladkorno boleznijo, saj tudi njihovo število iz leta v leto strmo narašča.

Konferenco si lahko ogledate tudi na Youtubu: 13. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni – YouTube

Več vsebine: 13. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 

12. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni, november 2021. Predstavljamo izzive novega državnega programa.

Na Nacionalni konferenci o sladkorni bolezni, ki je bila leta 2021 že dvanajstič, smo obeležili sprejem Državnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030 (DPOSB 2020-2030), vodilna strokovna tema pa je obravnavala dostopnost do presejanja za sladkorno bolezen tipa 2 v Sloveniji.

Več vsebine: 12. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 2021

 

11. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni, november 2020. Imamo desetletje izkušenj, delamo danes, načrtujemo za naprej.

V ospredju  11. nacionalne konference je bila predstavitev novega Nacionalnega plana za obvladovanje sladkorne bolezni 2020–2030, ki je bil istočasno tudi v javni razpravi. Nacionalno konferenco smo zaradi covid-19 situacije izvedli preko spleta.  

Več vsebin: 11. nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2020

 

 10. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni, november 2019. Smo pripravljeni na novo desetletje?

Na 10. nacionalni konferenci obvladovanja sladkorne bolezni je bila v ospredju predstavitev Nacionalnega plana za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030. Udeleženci konference so spregovorili tudi o minulem desetletju in dosežkih oziroma ključnih ciljih, ki so bili na področju obvladovanja sladkorne bolezni doseženi s podporo Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020, ki je povezoval vse ključne partnerje v zdravstvu in tudi zunaj njega.

 Več vsebine: 10. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 2019 

 

9. nacionalna konferenca, november 2018. Aktualni izzivi pri obvladovanju sladkorne bolezni – zmanjšajmo razlike med regijami

Na 9. nacionalni konferenci obvladovanja sladkorne bolezni je bil v ospredju pogled na to kronično bolezen z vidika podatkov, trendov in razlik med regijami. Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv, so bili enotni udeleženci konference.

Več vsebine:  9. nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 2018

 

8. nacionalna konferenca, november 2017. Sladkorna bolezen skozi prizmo integrirane oskrbe

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni smo pripravili nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni, tokrat z naslovom Sladkorna bolezen skozi prizmo integrirane oskrbe. Namenjena je bila izmenjavi stališč in izkušenj, predstavitvi odprtih vprašanj ter primerov dobrih domačih in tujih praks integrirane oskrbe bolnikov s sladkorno boleznijo.

Več vsebine :  8. nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2017