Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zofi & Florjan v Lipici ali implementacija nacionalnih priporočil o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2

Sredi maja se je v Lipici trlo ljudi z različnimi pričakovanji o novostih na področju svetovanja o prehrani. Prvo izobraževanje z namenom spoznati nove principe svetovanje o prehrani ob sladkorni bolezni je tudi prvo, za katerega strokovna sekcija v endokrinologiji pripravila certificiranje. Tako vemo, da so udeleženci poleg zanimivih vsebin odnesli tudi nova znanja. Upamo, da bodo izobraževanja kot je Zofi & Florjan, ki sta mimogrede glavna lika nacionalnih priporočil, pripomoglo k poenotenju svetovanja o prehrani osebam s sladkorno boleznijo.

Nacionalna priporočila skušajo v slovenski prostor vnesti zavedanje, da je nujno potrebno doreči, kdo lahko svetuje o prehrani ob sladkorni bolezni, in da je škodljivo, če se vsak zdravstveni strokovnjak čuti poklicanega za to. Morda smo potrebovali predolgo, pa vendar prihajamo s priporočili do dejstva, da se navade odraslega človeka silno zelo težko spremenijo. Zato se svetovanje – edukacija osebam s sladkorno boleznijo prilagaja človeku. Antropologinja Margaret Mead je celo napisala: »Lažje človek spremeni vero, kot prehranske navade!«.

Strokovna sekcija v endokrinologiji je v prvi polovici leta 2022 pripravila sveže, zanimive didaktične pripomočke z inovativnimi metodami, kako svetovanje o ustrezni prehrani približati ljudem s sladkorno boleznijo. Slovenski prostor je bogatejši za Zofkino košaro, Florjanov krožnik in Zofkine tabele.

Zofkina košara  uči, katera hrana vpliva na krvni sladkor in katera ne.  Uporablja se za skupinsko ali individualno svetovanje, 

ob čemer oseba sladkorno boleznijo spoznava živila, ki imajo ob zaužitju na sladkor v krvi večji ali manjši vpliv. Z vrečkami sladkorja (metoda Cukr iz nacionalnih priporočil) ponazorimo količino ogljikovih hidratov v danem živilu, npr. kos kruha vsebuje 30g ogljikovih hidratov, kar je enako 6 vrečkam sladkorja za v kavo.

 

Florjanov krožnik ponazarja vaš in naš, torej vsakdanji obrok, začenši z govejo juho, glavnim krožnikom, solato, kozarcem vina in sladico.

Verjetno je to prvi »zdrav krožnik« ob katerem se udeležencem na ustnice izriše nasmeh, saj ugotovijo, da ne gre za »dieto« ampak za prav navaden vsakdanji obrok. Florjanov krožnik uči, kako naj si človek oblikuje obrok, da na enkrat ne poje več kot 60g ogljikovih hidratov. Za Florjanov krožnik smo izbrali v Sloveniji najbolj pogosta uporabljena živila in jedi. V načrtih je nadgradnja krožnika z živili, ki so morda ne tradicionalna, pa vendar vsakdanja; pica, burek, tortilja, kebab, hamburger ipd.

Za mlajše in bolj zahtevne učeče udeležence edukacije so tu še Zofkine tabele, prehranske kartice in deklaracije živil.

Njihov namen je opolnomočenje oseb s sladkorno boleznijo do te mere, da iz deklaracij prepoznajo vpliv živila na krvni sladkor (tudi če gredo na potovanje, počitnice ipd.).

Strokovna sekcija je v namen poenotenja namenila sredstva, s katerimi želi zagotoviti, da bo vsaka ambulanta, ki izvaja skupinsko edukacijo, prejela vse tri komplete didaktičnih pripomočkov. Pogoj za pridobitev ličnih materialov je opravljen certifikat za prehransko svetovanje (vsaj enega člana tima).

Več informacij bo v kratkem možno prebrati na spletnem portalu www-e.diabetes.si, s katerim ima sekcija velike načrte. Vedno manj medicinskih sester in vedno več oseb s sladkorno boleznijo nas sili v razvoj hibridne edukacije, zato v naslednjih letih pričakujemo na omenjenih straneh video vsebine, ki bodo v pomoč tako edukatorjem kot osebam s sladkorno boleznijo.

Deli naprej