Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zofi & Florjan – Nič več dieta!

Konec maja se je v Sofijinem dvoru v Rimskih termah odvilo  2. izobraževanje Zofi & Florjan. Namen  izobraževanja je bil implementacija nacionalnih priporočil o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Udeležili so se ga zdravstveni strokovnjaki in predstavlja del uresničevanja Državnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030. Lansko leto je certificiranje za prehransko svetovanje opravilo preko 60 zdravstvenih strokovnjakov, letos 40.

Organizator namerava v Z(S)ofijinem dvoru redno prirejati izobraževanja za prehransko svetovanje ob sladkorni bolezni. Njihov namen ni le podajanje znanja, pač pa skozi delavnice spodbuditi zavedanje, kako pomembno je gibanje, skrb za svoje zdravje in skrb za nepredelano, lokalno, sezonsko hrano, ki je v primerni količini pripravljena doma.

Na izobraževanju sta bila prvič predstavljena dva nova edukativna dodatka k že obstoječim didaktičnim pripomočkom Zofkina košara in Zofkine tabele.

Zofi (zdravstveni strokovnjak, ki deluje na področju zdravljenja sladkorne bolezni) in Florjan (oseba s sladkorno boleznijo) sta osrednja lika nacionalnih priporočil o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. V njih je zapisano, da nobena hrana ni prepovedana in da dieta ni več potrebna! »Dieta« ima namreč negativen prizvok, zato danes svetujemo »prehrano, primerno za sladkorno bolezen«. Strokovno gledano, ne obstaja realne osnove, da bi določena živila prepovedovali, kar pa še ne pomeni, da oseba s sladkorno boleznijo lahko je kolikor hoče in kar hoče. Priporočila v ospredje postavljajo osebo – Florjana, Zofi – medicinsko sestro, dietetika, zdravnico, … pa spodbujajo, k izvajanju prehranske terapije pri kateri izve kako Florjan živi, kaj ima rad in česa ne, kako pogosto je ipd. Skupaj postavljata cilje zdravljenja, takšne, ki jih Florjan zmore.

S pojavom sladkorne bolezni se življenje človeka zagotovo spremeni. Skrb, kako ohraniti ugoden nivo sladkorja v krvi (in doseči ostale cilje zdravljenja, kot so normalen krvni tlak, urejene maščobe v krvi ind.) je za marsikoga veliko breme. Še včeraj zdrav človek ima lahko danes predpisano doživljenjsko terapijo. Poleg redne terapije se svetuje zdrav življenjski slog, ki vključuje zadosti spanca, redni obroki hrane, redno gibanje, izogibanje stresu, občasno merjenje sladkorja v krvi, reden obisk preventivnih pregledov, in tako naprej. Sladkorna bolezen je breme, še posebno, če vsa ta opravila terjajo spremembo navad.

Od leta 2022 so v Sloveniji v vseh večjih zdravstvenih domovih dostopni programi edukacije za osebe s sladkorno boleznijo. Znano je, da je učenje bolj učinkovito, kadar je udeleženec aktiven, zato se ekspertna skupina za prehrano pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji prizadeva za razvoj didaktičnih pripomočkov. Didaktični pripomočki, kot so modeli živil, slike, karte, in podobno približajo strokovna priporočila vsakdanji praksi.

V letu 2022 – 2023 smo v Sloveniji bogatejši za didaktične pripomočke Zofkino košaro, Florjanov krožnik in Zofkine tabele. Vsak od treh pripomočkov ima slikovno podlago, ki spominja na namizni pogrinjek. 

Vsebina pogrinjka vizualizira pomembna sporočila glede prehrane pri sladkorni bolezni. Zadnja dva dodatka sta Pogrinjek ob Zofkini košari in Pogrinjek ob Zofkinih tabelah.

 

Pogrinjek ob Zofkini košari

Dodatek v obliki pogrinjka je bil osnovan z namenom lažjega razvrščanja živil iz Zofkine košare na živil, ki imajo večji vpliv na krvni sladkor in tista z majhnim vplivom. Podloga je na eni strani opremljena z ilustacijami rakete (predstavlja živila z večjim vplivom na krvni sladkor) in podmornico ( živila z majhnim vplivom na krvni sladkor). Največji del slikovne podlage zapolnjuje ilustracija množic, poimenovanih po makrohranilih in izpisanimi živili katera so znani predstavniki posameznega makrohranila.

Namen ilustracije množic je razširjeno spoznavanje vsebnosti makrohranil v posameznih živilih. Druga stran podloge pa ima v množicah slike posameznih živil kajti vemo, da se pri večini ljudi vizualna podoba ohrani dlje časa kot pa napisana ali samo povedana beseda.

Fotografija živil košare “podmornica”

Fotografija živil košare “raketa” 

 

Pogrinjek ob Zofkinih tabelah

Podloga ob Zofkinih tabelah vsebuje ilustracije prehranskega semaforja in primere razpredelnic  s hranilnimi vrednostmi.

Ilustracije poenostavijo razumevanje hranil v živilih, grafičen prikaz osmisli vpliv živil na sladkor v krvi.  Roka s »petko« je v pomoč pri razlagi izbire živil v trgovini. Razlaga vpliva hranil na krvni sladkor spodbuja oblikovanje pestrih in uravnoteženih obrokov.

nasveti s slikami glede zdrave prehrane s tabelo o maščobah, beljakovinah in ogljikovih hidratov

 

Deli naprej