Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Trije edukacijski programi na voljo bolnikom

Kako lahko osebe s sladkorno boleznijo čim bolje živijo s svojo boleznijo? Kaj jesti, kako se gibati, kako jemati zdravila? Pa tudi – kaj »ta sladkorna« na dolgi rok pomeni za posameznika? Odgovore na ta in podobna vprašanja daje edukacija o sladkorni bolezni.

Od letošnjega leta dalje sta za vse osebe, ki se glede sladkorne bolezni tipa 2 zdravijo v timu družinske medicine, na voljo dva edukacijska programa.

Prvi, »Sladkorna bolezen tipa 2«,  predstavlja enkratno srečanje, v katerem dobijo osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 odgovore na osnovna vprašanja.

Vsebino daljšega programa ponazarja že naslov – »S sladkorno boleznijo skozi življenje«. Vsebine so nanizane v petih srečanjih, namenjene pa so poglobljenemu razumevanju sladkorne bolezni in pridobivanju veščin, kako z njo živeti čim bolje.

Vse več pa je tudi posameznikov, ki imajo »malo povišan krvni sladkor, kar še ni sladkorna bolezen«. Strokovno gre za mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo. Tudi ti posamezniki se pogosto sprašujejo, kaj te diagnoze pomenijo in kaj lahko sami naredijo, da bi se sladkorna bolezen pojavila čim kasneje. Njim je namenjena delavnica »Zvišan krvni sladkor –  za osebe z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo«.

Vsi edukacijski programi se izvajajo v Centrih za krepitev zdravja in v zdravstveno-vzgojnih centrih, ki delujejo v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Več informacij najdete na spletni strani NIJZ s seznamom zdravstveno-vzgojnih centrov.

Zasnovani so na interaktivni način, kot primer predstavljamo »zemljevid sladkorne bolezni«, ob kateremu se skupina pogovarja, kaj je res in kaj ne.

 

 

 

Podrobno bodo vsi trije edukacijski programi predstavljeni na Nacionalni konferenci o sladkorni bolezni, ki bo 15. novembra 2022 v Ljubljani.

Program konference 

 

Deli naprej