Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo oziroma odložimo

Sladkorna bolezen tipa 2 nastane, ker trebušna slinavka izdela manj inzulina, kot ga telo potrebuje, pogosto pa je hkrati prisotna tudi slabša odzivnost tkiv na delovanje inzulina. Z zdravim življenjskim slogom lahko nastanek sladkorne bolezni uspešno odložimo v poznejše življenjsko obdobje ali jo celo preprečimo. Vsekakor pa za nastanek sladkorne bolezni ni odgovoren bolnik sam, saj je sladkorna bolezen obolenje trebušne slinavke.

MIHA, 64 let

Odkar vem, da imam sladkorno bolezen, se počutim krivega, da sem zbolel. Vem, da sem bil predebel vse svoje življenje, ampak saj je še veliko drugih ljudi debelih, pa ne zbolijo za sladkorno. Zdravnik mi vsakič, ko pridem k njemu, reče, da moram shujšati, pa saj to bi rad tudi jaz. In spet se vsakič počutim bolj krivega.

Sprva brez težav

Sladkorna bolezen se lahko pojavi, ne da bi imel bolnik kakršnekoli težave. Te se pojavijo šele pozno v razvoju sladkorne bolezni, ko je krvni sladkor višji od 10mmol/l. Takrat posameznik občuti povečano žejo in lahko spije več litrov  tekočine dnevno, odvaja večje količine urina ter nenamerno hujša. Ker so organizmu škodljive že nižje vrednosti krvnega sladkorja kot 10mmol/l, je zelo pomembno, da sladkorno bolezen odkrijemo in zdravimo čim prej. Edini zanesljivi način za odkrivanje sladkorne bolezni je obisk standardiziranega laboratorija, v katerem posamezniku na tešče odvzamejo kri in izmerijo koncentracijo glukoze oziroma krvnega sladkorja, kar je v splošni javnosti bolj uveljavljeno poimenovanje. Meritev krvnega sladkorja na tešče pomeni, da pred meritvijo vsaj deset ur ne zaužijemo hrane ali pijače, ki bi pomenila vnos energije. Včasih je za postavitev diagnoze treba izvesti tudi test, med katerim se določa koncentracija krvnega sladkorja po zaužitju natančno določene glukoze, imenovan tudi oralni glukozni tolerančni test. Tudi tega izvajajo v standardiziranih laboratorijih. 

NORMALNA VREDNOST KRVNEGA SLADKORJA  IZMERJENA NA TEŠČE JE DO 6,0 mmol/l. 

Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 omogoča njeno uspešnejše zdravljenje.  Zato je izjemno pomembno, da se na vabilo na preventivni pregled pri svojem osebnem/ družinskem zdravniku vedno odzovemo.

dr. Jelka Zaletel, dr. med.

 Za nastanek sladkorne bolezni vsekakor ni odgovoren bolnik sam, saj je sladkorna bolezen obolenje trebušne slinavke.

Poleg ukrepov, ki se nanašajo na zdrav način življenja, takrat opravijo tudi potrebne laboratorijske preiskave, s katerimi prepoznavajo sladkorno bolezen tipa 2 oziroma ocenijo, ali ima posameznik zanjo veliko tveganje. Večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 imajo posamezniki z mejno bazalno glikemijo (krvni sladkor med 6,1 mmol/l – 6,9 mmol/l) oziroma moteno toleranco za glukozo (krvni sladkor v drugi uri oralnega glukoznega tolerančnega testa med 7,8 mmol/l in 11,0 mmol/l) . Več o tem si lahko preberete TUKAJ. 

Deli naprej