Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sladkorna bolezen vse večji izziv današnjega časa

Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv. Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, predstavljamo filmček z naslovom SLADKORNA BOLEZEN, ki so ga z namenom osveščanja o sladkorni bolezni  objavil  z NIJZ. Filmček so na YouTube pospremili z zapisom:

Kronične bolezni predstavljajo čedalje večji izziv današnjega časa.

Marsikdo izmed nas se bo v svojem življenju soočil z vsaj eno kronično boleznijo.

Med najpogostejšimi kroničnimi boleznimi  je tudi sladkorna bolezen. Poznamo več oblik sladkorne bolezni, med drugim sladkorno bolezen tipa 1, sladkorno bolezen tipa 2 in nosečniško sladkorno bolezen.

Število bolnikov s sladkorno boleznijo se hitro povečuje. V Sloveniji je leta 2006 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo več kot 75.000 oseb, leta 2017 pa že več kot 111.000 oseb. Še posebej narašča število bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. To je pogosto povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.

Z zdravim načinom življenja, predvsem s skrbjo za telesno težo in rednim gibanjem, lahko pojav sladkorne bolezni tipa 2 preprečimo oziroma odložimo na čim poznejše življenjsko obdobje. Tako lahko preprečimo tudi kasnejše zaplete v razvoju bolezni. Načinov za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 1 pa žal še ne poznamo.

 

Deli naprej