Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Sladkorna bolezen na počitnicah

slika družbe na izletu

Čas poletja je čas, ki ga večina izkoristi za oddih od prve polovice leta. Letošnje poletje je glede visokih temperatur dosti bolj prijazno, kot prejšnje, kar mnogim predstavlja pogoj, da se lahko bolj fizično aktivni. Obisk bližnjega jezera, morja, rek ali gora pa vendar zahteva nekaj načrta.

Osebam s sladkorno boleznijo se tako kot ostalim se priporoča zadostna hidracija.

slika kozarca soka in pomaranče z receptom za pripravo

Še posebno se priporoča uživanje vode, limonade in doma pripravljenih čajev z limono, saj ti napitki ne vsebujejo ogljikovih hidratov, torej ne vplivajo na povišanje ravni glukoze v krvi. Sok iz svežega sadja vsebuje sicer naravni sladkor, vendar se tekom prebave obnaša podobno, kot da bi pijači sladkor dodali.

Počitnice naj nudijo dovolj počitka in kakovosten spanec, saj je le ta po zadnjih raziskavah pomemben dejavnik za urejeno sladkorno bolezen. Premalo ali preveč spanja predstavlja dejavnik zaradi katerega se sladkorna bolezen tipa 2 lahko razvije hitreje. Od vseh tipov počitnic je morda najbolj sporen tip »all inclusive«.

Veliko hrane in pijače telo dodatno bremeni, trebušno slinavko sili k dodatnemu izločanju inzulina, kar pa je pri sladkorni bolezni osnovni problem. Zelo aktivne počitnice (pohodništvo, treking ipd.) pogosto zahtevajo prilagoditev terapije (zdravil). Takšen tip počitnic je za osebe s sladkorno boleznijo zelo priporočljiv, pred odhodom pa se je koristno pozanimati, ali je potrebno terapijo za sladkorno bolezen kaj spremeniti.

 

Dodajamo še nekaj nasvetov o ravnanju ob vročih dneh, ki so jih objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Viri:
Mostafa SA, Mena SC, Antza C, Balanos G, Nirantharakumar K, Tahrani AA. Sleep behaviours and associated habits and the progression of pre-diabetes to type 2 diabetes mellitus in adults: A systematic review and meta-analysis. Diab Vasc Dis Res. 2022 May-Jun;19(3):14791641221088824. doi: 10.1177/14791641221088824. PMID: 35616501; PMCID: PMC9152198.
Klavs J, Pongrac Barlovič D (ur.). Priporočila o prehrani in telesni dejavnost ob sladkorni bolezni tipa 2. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje; 2020.

Deli naprej