Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prave informacije o prehrani na Prehrana.si

Veliko vlogo pri ohranjanju zdravja ima prav zdrava prehrana, izbor pravilnih in ustreznih ter zdravih živil pa je še posebej pomemben pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Ustrezno in pravilno prehranjevanje je osnova, da bolnik s sladkorno boleznijo svojo bolezen lažje obvladuje.

Ker se v poplavi nasprotujočih si informacij in podatkov o zdravi hrani in živilih največkrat niti ne znajdemo več, je še kako pomembno, kakšne informacije o zdravi hrani dobivamo, kje jih najdemo in tudi ali so resnične in temeljijo na znanstvenih dognanjih. Da bi povečevali obveščenost in znanje prebivalcev o koristih zdrave prehrane je bil v Sloveniji pred kratkim vzpostavljen nacionalni portal o hrani in prehrani www.prehrana.si, ki ga  izvaja Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje.

Obveščenost in znanje ljudi o koristih zdrave prehrane je nadvse pomembno za njihovo zdravje, zato je nujno, da so informacije o prehrani resnične in ne zavajajoče, pravi prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. »Pri različnih objavah s področja prehrane je izjemno veliko nasprotujočih si informacij, ki med prebivalci povzročajo precejšnjo zmedo. Pogosto so v ozadju tudi finančni interesi ponudnikov različnih živilskih izdelkov. Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani zato ne omogočamo nobenega oglaševanja ali drugačnega komercialnega obveščanja. Naš edini namen je prebivalcem ponuditi verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane v različnih življenjskih obdobjih. Portal združuje vsebine, ki jih pripravljajo strokovnjaki z različnih strokovnih institucij in strokovnih področij, povzema pa tudi vsebine z drugih verodostojnih virov.«

Na tem portalu boste našli najrazličnejše informacije o zdravem prehranjevanju, o živilih, tudi o tem kaj je dobro jesti in kaj ne. Torej, če ste v dilemi, kaj je bolje, maslo ali margarina, ali pa katero olje je najbolje izbrati, boste prave odgovore našli na portalu prehrana.si.

Preberi več o prehrani na prehrana.si

Deli naprej