Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ostanimo doma, ostanimo zdravi

Ker imajo ljudje s pridruženimi boleznimi, torej tudi vsi, ki imajo sladkorno bolezen, lahko težji potek bolezni covid-19, je še kako pomembno, da dosledno upoštevajo vsa splošna navodila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom.

Zato je pomembno, da se držijo samozaščitnih preventivnih ukrepov, ki veljajo za vse:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Vzdržujemo razdaljo vsaj 2 metrov od vseh ljudi, ki kažejo znake okužbe.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo. Umivajmo si roke s toplo vodo in milom vsaj 20 sekund.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotno. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Za osebe s sladkorno boleznijo je pomembno tudi, da predpisana zdravila jemljejo redno in v skladu z dogovorjenim, da bodo še naprej obvladovali svojo sladkorno bolezen. Le v primeru nujnih vprašanj glede svoje bolezni naj po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika ali specialista, pri katerem so se zdravili.

Prav tako je zelo pomembno, da osebe s sladkorno boleznijo še naprej uporabljajo medicinske pripomočke (merilniki in testni lističi za merjenje glukoze v krvi ter drugi) tako, da dosegajo ustrezno uravnavanje krvnega sladkorja.

Veliko oseb s sladkorno boleznijo zanima, zakaj morajo vsak mesec posebej po zdravila in medicinske pripomočke. Ta ukrep je potreben zato, da lahko tudi v času epidemije zagotovimo enakomerno preskrbljenost vseh, ki jih potrebujejo.

Vir: NIJZ, Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Vse preverjene informacije o covid-19 lahko najdete na:

 

Deli naprej