Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Mednarodna konferenca »Dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji«

Mednarodne konference »Dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji«, ki je potekala 7. junija 2023 na Brdu pri Kranju, so se udeležili številni tuji in domači strokovnjaki iz več kot 40 različnih institucij. Udeležencem so bile predstavljene razsežnosti koncepta zdravstvene pismenosti, oblikovane poti oseb s kroničnimi boleznimi/stanji in pomen zdravstvene pismenosti na področju duševnega zdravja. S predstavitvijo osnutka Strategije za spremljanje in dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji, pa je bila predstavljena tudi vizija spremljanja in merjenja zdravstvene pismenosti.

na sliki Sanja Vrbovšek, ki je na konferenci spregovorila o sladkorni bolezni

V okviru projekta je bilo za proučevanje izbranih 10 najbolj pogostih kroničnih bolezni/stanj, katere so: možganska kap, rak dojke, rak prostate, sladkorna bolezen tipa II, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), bolečina v križu, paradontoza, depresija, ishemična bolezen srca, srčno popuščanje.

Mednarodno konferenco, ki sta jo sofinancirala Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada, je organiziralo Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Več o projektu in rezultatih si lahko preberete na spletni strani projekta Zapis.

 

Deli naprej