Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izšla nova knjižica: Spoznavanje prehrane ob sladkorni bolezni na enostaven način

S pomočjo Ministrstva za zdravje in Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji (sekcija) je izšla nova knjižica z naslovom Spoznavanje prehrane ob sladkorni bolezni na enostaven način.

Knjižica je namenjena zdravstvenim strokovnjakom, še posebno tistim, ki se pri svojem delu srečujejo z edukacijo osebam s sladkorno boleznijo. Prva polovica knjižice je namenjena spoznavanju prehrane ob sladkorni bolezni nekoč in danes, druga polovica metodam poučevanja in pripomočkih za edukacijo.

Na kratko o vsebini

Nekoč »stroga dieta« prehaja z leti v prehrano brez omejitev ali kot so zapisali »nič več dieta«, saj nobeno živilo ni prepovedano. Ker je bila edukacija v zadnjih desetletjih slabo dostopna, smo danes priča mnogim mitom, kaj se glede prehrane priporoča in kaj ne (cimet, cviček ipd.). Ekspertna skupina za prehrano pri sekciji je v zadnjih letih razvila didaktične pripomočke za edukacijo o prehrani. Didaktični pripomočki se naslanjajo na svetovna in slovenska priporočila, ki so razvita na podlagi baze živil »Odprte platforme za klinično prehrano« pri Inštitutu Jožef Štefan. Pri razvoju jih je vodila enostavnost, zabavnost in privlačnost. Pripomočki Zofkina košara, Florjanov krožnik in Zofkine tabele in njihova uporaba (z dodatkom QR za katero se skriva videoposnetek s prikazom edukacije z dotičnim didaktičnim pripomočkom), so opisani v drugem delu knjižice. Sekcija je poskrbela, da imajo omenjene didaktične pripomočke v vseh diabetoloških ambulantah na sekundarnem nivoju zdravstvenega varstva, Florjanov krožnik pa tudi v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih.

Knjižica je še en korak k ozaveščanju zdravstvenih strokovnjakov, da instant oz. nekaj minut dolge edukacije ni! Učinek na potek sladkorne bolezni ima strukturirana edukacija v obsegu najmanj 10 kontaktnih ur z zdravstvenim timom.

Upamo, da bo moderna, privlačna, zabavna, zanimiva, učinkovita in strukturirana edukacija možna že prihodnjem letu.

Deli naprej