Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dostopnost do znanj in veščin za kakovostno življenje s sladkorno boleznijo, 13. nacionalna konferenca

Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni.

Na letošnji nacionalni konferenci o sladkorni bolezni, ki je potekala 15. novembra v Ljubljani, je bilo izpostavljeno, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima le-ta na voljo verodostojne in razumljive informacije ter da ga stroka podpira pri razvoju veščin, s katerimi njegovo življenje s sladkorno boleznijo teče čimbolj brez zapletov.

 

Podatki govorijo 

 Med podatki o sladkorni bolezni v letu 2021, ki so bili predstavljeni na letošnji konferenci, izpostavljamo: število oseb z na novo odkrito sladkorno boleznijo se je v letu 2021 in 2022 izjemno  povečalo, kar opažajo tudi v drugih državah.

Med glavnimi vzroki za hospitalizacije oseb s sladkorno boleznijo (Vilma Urbančič Rovan) so pogoste bolezni srca in žilja, osebe s še nediagnosticirano sladkorno boleznijo tipa 2 pa so starejše od 55 let in imajo indeks telesne mase v območju  debelosti.

Spregovorili smo tudi o ukrepih za zmanjšanje deleža neodkrite sladkorne bolezni (doc.dr. Jelka Zaletel).

 

Zdravstvena pismenost

Ali osebe s sladkorno boleznijo vedo, kam in kako se obrniti za pomoč, smo izvedeli iz predavanja o zdravstveni pismenosti na področju sladkorne bolezni (Sanja Vrbovšek).  

Zdravstvena pismenost je pojem, ki zajema tako znanje, motivacijo in kompetence posameznikov za dostopanje do zdravstvenih informacij, njihovo razumevanje, presojo in uporabo za vsakodnevne odločitve, povezane s krepitvijo zdravja, preprečevanjem  bolezni in zdravstveno oskrbo. Seveda pa je pomembna odgovornost tudi na nivoju zdravstvenih organizacij, da to omogočajo.

 

Bolnik ali raje oseba s sladkorno boleznijo?

Obrat od poimenovanja “bolnika” s sladkorno boleznijo v “osebo” s sladkorno boleznijo ponazarja,

da je sladkorna bolezen le ena od značilnosti tega posameznika, ki pa je še zdaleč ne opredeljuje v celoti.

O tem je spregovorila dr. Heather L. Rogers, PhD, MPH , Ikerbasque Research Associate Senior Expert, Biocruces Bizkaia Health Research Institute National Institute of Public Health, Španija. Predavanje s slovenskimi podnapisi je objavljeno na YouTube.

 

Edukacijski programi dosegljivi po Sloveniji

Osrednji del nacionalne konference so bile predstavitve treh edukacijskih programov (Jerneja Filipič), ki so po Sloveniji na voljo v okviru Centrov za krepitev zdravja. Namenjeni so osebam z zvišanim krvnim sladkorjem, ki pa še ne zadošča kriterijem za sladkorno bolezen, ter osebam s sladkorno boleznijo tipa 2. Predstavljeni so bili pristopi in zanimivi pripomočki,

ki jih uporabljamo za uspešne prenose znanja in veščin na osebe s sladkorno boleznijo, vključno s skupinsko dinamiko.

 

Oskrba nosečnice

Predstavljena je bila poenotena pot oskrbe nosečnice s sladkorno boleznijo (izr. prof. dr. Draženka Pongrac Barlovič), saj tudi njihovo število iz leta v leto strmo narašča.

 

 

 

Neenakosti v zdravju

Pred zaključkom konference smo si ogledali tudi predavanje o neenakosti in ranljivosti v zdravju in bolezni (doc. dr. Ivanka Huber).

 

Za zaključek konference (doc. dr. Jelka Zaletel) smo ponovno povzeli značilnosti posameznika in življenjske okoliščine, ki posameznika naredijo posebej ranljive v zvezi z njihovim zdravjem. Ti namreč nosijo največje breme sladkorne bolezni .

 

Posnetek konference si lahko ogledate 13. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni – YouTube

Več izjav strokovnjakov na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Ključna sporočila konference:

  • število oseb z na novo odkrito  sladkorno boleznijo se je v  letu 2021 in 2022 izjemno  povečalo, kar opažajo tudi v drugih  državah,
  • med glavnimi vzroki za  hospitalizacijo so pogoste  bolezni srca in ožilja,
  • osebe s še nediagnosticirano sladkorno boleznijo tipa 2 so starejše od 55 let in imajo indeks telesne mase v območju  debelosti.

 

Deli naprej