Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 

Ko življenje zahteva, da se soočimo s spremembo v prehrani, bodisi zaradi debelosti in njenih zapletov ali pa zaradi sladkorne bolezni, povišanega holesterola, celiakije ali alergije na določena živila, to pomembno vpliva na nas, je v knjigi Najboljše z vrha, zapisala ena od  njenih avtoric izr. prof. Nataša Bratina, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana. »S to knjigo kuharskih receptov vrhunskih slovenskih kuharjev z izračuni za diabetes, bi radi pokazali, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga obogati, saj vrhunska kuhinja sladkorni bolezni zlahka sledi s svežimi sestavinami, veliko zelenjave, sadja, pustim mesom, lečo, ješprenjem …«

Klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing., vodja Službe za nutricionistiko, dietoterapijo in bolniško prehrano na Pediatrični kliniki pa je knjigi na pot dodala, da sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več celo vrsto živil, temveč jim sodobni načini zdravljenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki. »Takšno prehrano si zaslužimo vsi. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo zmerno – redno – sveže – pestro. Količina ogljikovih hidratov (OH) naj bo vedno nadzorovana, pa če jih štejemo ali ne. Obrok naj vsebuje od 30 do 80 OH, odvisno od naše starosti in fizične aktivnosti pred obrokom ali po njem. Z recepti iz knjige lahko postanete svoj »master chef« in osvojite znanja in veščine gastronomske akademije mediteranske prehrane. Recepti so energijsko in hranilno ovrednoteni s podanimi priporočenimi porcijami, ki so vedno lahko tudi manjše.«

 

Odlični recepti za vso družino

Gurmanska mojstrovina Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami iz Ljubljane, združuje 137 kuharskih receptov, ki jih je prispevalo 32 vrhunskih slovenskih kuharjev z izračuni za diabetes, ki so v svojih poglavjih pripravili celoten meni s hladno in toplo predjedjo, glavno jedjo in sladico. Recepti so prehransko in kalorično ovrednoteni, opremljeni z izračuni vsebnosti ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, kar ljudem s sladkorno boleznijo omogoča pravilno načrtovanje prehrane in izračun odmerka inzulina, ki je ključen za stabilno raven sladkorja v krvi.

Knjiga je namenjena vsem, ki skrbijo za svoje zdravje in cenijo zdravo prehrano, še posebej pa otrokom, mladostnikom in odraslim s sladkorno boleznijo ter njihovim družinam. Knjiga lahko najdete v knjigarnah, cena je 29 evrov. Knjiga je prav tako na voljo na sedežu Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, Bohoričeva 20, Ljubljana, oziroma prek maila: info@sladkorcki.si

Deli naprej