Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

14. november 2017 – svetovni dan sladkorne bolezni letos posvečen ženskam

14. novembra vsako leto obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Letos je ta dan Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) posvetila ženskam, ki morajo imeti dober dostop do informacij o sladkorni bolezni, sodobnih terapij in ustrezne možnosti samokontrole. Posebna pozornost je namenjena nosečnicam  z nosečniško sladkorno boleznijo, ki potrebujejo celovito obravnavo, prav tako nosečnice, kjer je sladkorna bolezen tipa 1 ali 2 prisotna že pred nosečnostjo, saj je urejenost sladkorne bolezni ključna za potek nosečnosti. Bolj so vrednosti krvnega sladkorja urejene, manjše je tveganje za zaplete v nosečnosti.

Od leta 2012 slovenski ginekologi in porodničarji pri vseh nosečnicah testirajo vrednosti krvnega sladkorja. Nosečniško sladkorno bolezen ima 11 odstotkov nosečnic v  Sloveniji. Te nosečnice so bolj izpostavljene tveganju, da se bo v obdobju petih do desetih let po porodu pri njih pojavila sladkorno bolezen tipa 2. Pri večini nosečnic z nosečniško sladkorno boleznijo za obvladovanje sladkorne bolezni zadostuje izobraževanje o zdravi prehrani in primerni telesni dejavnosti, ki ga že vrsto let uspešno opravljajo v diabetoloških ambulantah po državi. Nekatere nosečnice z nosečniško sladkorno boleznijo lahko potrebujejo zdravljenje z inzulinom.

Več o nosečnicah s sladkorno boleznijo pa asist. mag. Lili Steblovnik, ginekologinja in porodničarka z Ginekološke klinike v Ljubljani.

Deli naprej